Karin Brouwers - Leuven

Nieuwsbericht

Wanneer werkgevers meer weten over de menopauze, kunnen ze er ook meer rekening mee houden

PERSBERICHT

Vlaams parlementslid en senator Karin Brouwers reageert niet verrast over de resultaten van de CM-studie. De helft van de vrouwen  ondervindt hinder op het werk omwille van de menopauze. Dit bleek ook uit een recente enquête van de UGent en Securex. In februari diende Karin Brouwers  samen met voormalig senator Maud Van Walleghem namens cd&v een resolutie in  met de vraag om een menopauzebeleid uit te stippelen.

In de resolutie pleit Brouwers onder andere voor meer wetenschappelijk onderzoek, educatie en sensibilisering  rond de menopauze. “Om vrouwen te beschermen tegen discriminatie en uitval op de werkvloer pleiten we voor meer  bewustwording over menopauze bij werkgevers, bij zorgverleners én bij het brede publiek”, aldus Brouwers. “Veel werkgevers zijn zich niet bewust van de problematiek. Er moet over gepraat kunnen worden, de menopauze mag geen taboe zijn.”

In navolging van de resolutie organiseert de Senaat momenteel hoorzittingen over de impact van menopauze op de werkvloer, in de zorgsector en in de hele maatschappij. Brouwers wil dat er na die hoorzittingen ook concrete maatregelen komen. “Hoe beter de (peri)menopauze sociaal gewaardeerd wordt, hoe minder psychologische en fysieke symptomen vrouwen vermelden. Net omdat de impact en de gevolgen van de menopauze zo veelzijdig zijn, kan men door het ontwikkelen van een menopauzebeleid de problemen en de mogelijke oplossingen beter in kaart brengen. Als werkgevers meer weten over de menopauze, kunnen ze er ook meer rekening mee houden. Bedrijfsartsen kunnen hierbij een belangrijke rol spelen.”, zegt Brouwers.

© Karin Brouwers - Spreeuwenstraat 17, 3010 Kessel-Lo - karin.brouwers@telenet.be - T 0485 88 43 49