Karin Brouwers - Leuven

Nieuwsbericht

Vorig jaar 19 ongevallen met E-steps in Leuven

PERSBERICHT

Met de stijgende populariteit van de elektrische step of e-steps neemt ook het aantal ongevallen toe. In de provincie Vlaams-Brabant werden er in 2021 57 letselongevallen vastgesteld met e-steps, een toename van 50% in vergelijking met de jaren 2019 en 2020. Koploper voor het aantal ongevallen in onze provincie is de stad Leuven waar in 2021 19 ongevallen plaatsvonden. Dit blijkt uit cijfers dat Vlaams fractievoorzitter Peter Van Rompuy (cd&v) opvroeg bij Lydia Peeters, Vlaams Minister voor Mobiliteit.

In onze provincie zien we gelukkig (nog) niet dezelfde ongevallencijfers als in Antwerpen of Oost-Vlaanderen, maar het is duidelijk dat het aantal ongevallen overal toeneemt. Ik ben dan ook zeer tevreden dat zowel op Vlaams als Federaal niveau bijkomende maatregelen genomen zijn om de veiligheid bij het gebruik van de e-step te verhogen.” Aldus Van Rompuy

Niemand kijkt nog op wanneer iemand rechtopstaand voorbij zoeft. De elektrische step heeft zich de afgelopen jaren in het verkeer genesteld en vooral bij jongeren is dit hippe vervoersmiddel erg in trek.  Het voertuig is klein en eenvoudig op te vouwen waardoor het bovendien handig is om te combineren met een trein- of busrit. Helaas is er ook een keerzijde aan de medaille. De stijgende populariteit van  de e-step zorgt voor een toename van het aantal ongevallen. De relatief hoge snelheid in combinatie met de kleine wielen maken van de step een weinig stabiel voertuig.

“De e-steps zijn zeker populair bij stedelingen omdat ze vooral  voor korte ritten worden gebruikt. De ongevallencijfers voor Leuven baren me daarom toch wel zorgen temeer omdat Leuven commerciële deelsteps tot op heden niet eens toelaat op haar grondgebied en het aantal e-steps dus nog vrij beperkt blijft. Ik zal dit thema dan ook zeker ter sprake brengen in de commissie Mobiliteit van de stad.” besluit Vlaams volksvertegenwoordiger Karin Brouwers (cd&v).

In 2021 werden er 57 letselongevallen met e-steps vastgesteld in Vlaams-Brabant. Uitschieter is de stad Leuven waar in de periode 2019-2020 8 ongevallen met lichamelijke letsels waren, maar dit aantal in 2021 meer dan verdubbelde (19 letselongevallen). Met voorsprong het hoogste aantal in de provincie. Een ander opvallend cijfer is terug te vinden in Halle-Vilvoorde, meer bepaald in de stad Vilvoorde zelf. In de periode 2019-2020 vonden er ‘slechts’ 3 ongevallen plaats, terwijl er in 2021 al sprake was van 8 ongevallen.

Antwerpse artsen waarschuwden afgelopen vrijdag nog voor meer en zwaardere ongevallen met e-steps. Naast schaafwonden en verstuikingen belanden veel gebruikers van de e-step immers op de spoeddienst met complexe breuken van de armen of ernstige aangezichtsfracturen. 

De ministers van Mobiliteit hebben in maart 2022 een aantal maatregelen genomen om het aantal ongevallen terug te dringen. Zo moet je vanaf de zomer minimum 16 jaar zijn om met de step op pad te gaan, zal het verboden zijn om op het voetpad te rijden en wordt het verboden om een passagier mee te nemen. Het is bovendien al langer verboden om sneller dan 25 kilometer per uur te rijden, een helm is evenwel nog niet verplicht.

Volg mij op

© Karin Brouwers - Vlaams Parlement, Leuvenseweg 86, 1011 Brussel - karin.brouwers@vlaamsparlement.be - T +32 2 552 43 37