Karin Brouwers - Leuven

Nieuwsbericht

Snelle aanpak van Leuvense betonwegen

Tussenkomst Karin Brouwers in de gemeenteraad van 30 januari 2023:

Nog voor de fusie, meer dan 50 jaar geleden, werden onder andere in Kessel-Lo in heel wat straten betonplaten gebruikt om de wegen aan te leggen. Ijzersterk materiaal, maar na al die tijd komt er natuurlijk sleet op. Ze verzakken, sluiten niet meer mooi op elkaar aan en zijn korrelig in plaats van glad. Dat is erg vervelend voor de bewoners van die betonstraten die hun servies soms letterlijk horen trillen in de kast telkens er bijvoorbeeld een bus passeert. Maar ook voor fietsers die al eens moeten uitwijken, kan het gevaarlijk zijn als ze over een oneffen aansluiting moeten rijden.

Ik heb vroeger in de Gemeenteraad uw voorganger hierover al aangesproken, en ook specifiek over de erbarmelijke staat van de Koetsweg in Kessel-Lo. Er werd dan al eens 1 betonplaat behandeld, maar een jaar later moest de volgende gefreesd of vervangen worden. Puur oplapwerk dus. Toen u schepen werd, heb ik u gevraagd te bekijken of er geen betere methode is. De voegen werden dan eens allemaal tegelijk opnieuw gevuld, maar het bleef toch behelpen. Voor een volledige structurele heraanleg met asfalt van bijvoorbeeld de Koetsweg was het echter al zeker wachten tot de Koning Albertlaan, ook zo een oude betonbaan, zou zijn heraangelegd.

Vandaar dat ik het goed vind dat het schepencollege nu dit bestek voorlegt, waardoor niet alleen  sneller kan worden ingespeeld op kleine onderhoudswerken aan dit soort wegen in de deelgemeenten, maar ook een groot onderhoud van de betonplaten op de Koetsweg wordt ingepland zodat alvast deze straat er weer voor een hele tijd tegen kan, want ik besef dat er op middellange termijn meer zal nodig zijn en die betonplaten niet nog eens 50 jaar kunnen meegaan.

Ik heb wel nog een vraag voor u. Wanneer worden de werken aan de Koetsweg gepland en zal dat dan toch nog gebeuren voor de heraanleg van de Koning Albertlaan?”

Antwoord schepen Dirk Vansina:

Als alles volgens plan kan verlopen, zullen de werken aan de Koetsweg starten in de tweede helft van 2023. Dit betekent dat deze werken voorafgaandelijk aan deze aan de Koning Albertlaan zullen gebeuren.

 

 

© Karin Brouwers - Vlaams Parlement, Leuvenseweg 86, 1011 Brussel - karin.brouwers@vlaamsparlement.be - T +32 2 552 43 37