Karin Brouwers - Leuven

Nieuwsbericht

OVERLEG! BRABANTSE MOBILITEIT VERDRAAGT GEEN EENZIJDIGE BESLISSINGEN

PERSBERICHT

Het Brussels Gewest plant een beperking van het aantal rijstroken op de E40 vanuit Leuven van zes naar vier. Morgen ondervraagt Vlaams volksvertegenwoordiger Karin Brouwers de minister van mobiliteit over dit dossier in het Vlaams Parlement: “Als deze ingreep zonder overleg wordt doorgevoerd, maken we ons best op voor meer verkeerschaos en langere files. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.” 

Karin Brouwers voelde de minister van mobiliteit al meermaals aan de tand over de beloofde ‘Memory of Understanding’ tussen Vlaanderen en Brussel over de tunnels, de E40, de Ring rond Brussel, het tramtraject, … Het is immers onmogelijk om in Vlaams-Brabant een coherent mobiliteitsbeleid te voeren zonder concrete afspraken met o.a.  het Brussels Gewest. 

Naar aanleiding van de beslissing over het terugbrengen van het aantal rijstroken op de E40 vraagt Karin Brouwers zich luidop af of er eigenlijk al één keer een ernstig overleg heeft plaats gevonden tussen de Brusselse en de Vlaamse minister van Mobiliteit: “Het is toch onbegrijpelijk dat het Brussels Gewest nog voor de beloofde proefopstelling (oorspronkelijk gepland voor de zomer van 2016) is doorgevoerd en geëvalueerd, al wil doorzetten met deze plannen?”  

In de beleidsbrief Mobiliteit  2017 kondigt minister Weyts eindelijk een studie aan rond randparkings in de Vlaamse Rand, maar dat is nog maar een studie. 

Brouwers maakt zich daarom zorgen over de impact van de Brusselse maatregel: “Een eenzijdige beperking van de toegang tot Brussel, zonder tegelijkertijd werk te maken van flankerende maatregelen zoals randparkings, zal leiden tot meer verkeerschaos en langere files. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Een goed voorbeeld van een flankerende maatregel zijn de plannen voor het Vuntcomplex aan de E314. Deze ontsluiting voor een grote geplande parking aan het station van Leuven blijft ondertussen al jaren in de koelkast steken.” 

Ze vraagt de Vlaamse minister van mobiliteit bij hoogdringendheid het overlegcomité bij elkaar te roepen: “De belangen van Vlaanderen dreigen ernstig geschaad te worden. Weyts moet het overleg met Brussel dringend serieus opstarten. Zonder degelijke alternatieven wordt de vlotte bereikbaarheid van Brussel gehypothekeerd. De streek rond Leuven zal daarvan de dupe zijn.”

© Karin Brouwers - Vlaams Parlement, Leuvenseweg 86, 1011 Brussel - karin.brouwers@vlaamsparlement.be - T +32 2 552 43 37