Karin Brouwers - Leuven

Nieuwsbericht

Leuven beter bereikbaar met de bus

De Lijn en stad Leuven investeren in een betere bereikbaarheid met de bus voor bezoekers

Leuven is een bruisende stad die vele bezoekers aantrekt. Het stadsbestuur maakt samen met De Lijn al jaren werk van een goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer.

Een goed uitgebouwd busnet,  vlotte overstapmogelijkheden en voldoende haltes maken de bus populair in Leuven. Om het busvervoer nog aantrekkelijker te maken voor de bezoekers, promoten de stad en De Lijn een aantal acties. “We vinden het als stad belangrijk dat zo veel mogelijk mensen van het openbaar vervoer gebruik maken om het centrum van Leuven te bereiken”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Carl Devlies. “Zo kunnen we werk maken van een autoluwe binnenstad zonder files en sluipverkeer, in een aangename omgeving voor bewoners en bezoekers.”

P+B-formule

De P+B-formule van De Lijn bestaat al enkele jaren maar werd vanaf 1 september wel nog uitgebreid. “Als je je wagen parkeert in een parking langs de Leuvense ring, of uit het centrum, rijden alle inzittenden op vertoon van het parkeerticket gratis met de bus naar het centrum en terug”, legt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets uit. “Mensen kunnen zo makkelijk  hun auto kwijt in een randparking en zonder  ergernis een bezoek aan Leuven brengen.”

“De formule geldt sinds 1 september ook voor parking Heilig Hart op de Naamsestraat en de nieuwe Parking Vaartkom aan het Engels Plein. Parking De Bond aan het Martelarenplein, Parking NMBS  aan de Martelarenlaan en Parking Philipssite aan Parkpoort zaten al langer in het systeem ”, zegt schepen Robbeets. De website van De Lijn geeft een overzicht van de buslijnen die de parkings bedienen.

2 euro-biljet
 Leuven is een echte winkelstad, zeker op zaterdag. Bezoekers uit buurgemeenten die willen winkelen in het centrum van Leuven,  kopen best het  2 euro-biljet. “Daarmee reis je op zaterdag voor 2 euro naar het centrum van Leuven vanuit de buurgemeenten en terug”, zegt schepen Devlies. “Ook voor gezinnen met kleine kinderen is dat een optie. In de fietsenstalling onder het Rector De Somerplein kun je een gratis stadsbuggy uitlenen.”

Uitbreiding busaanbod Leuvense regio
Johan Van Looy, directeur van De Lijn Vlaams-Brabant: “Hoewel het busaanbod in en rond Leuven al zeer goed was, breidden we op  1 september de dienstregeling nog verder uit. Onze reizigers geraken voortaan nog vlotter op hun bestemming want we pasten de dienstregeling van 5 lijnen aan en we legden ook 2 nieuwe snelbussen in.  Specifiek op zaterdag verhoogden we de frequentie van lijnen 333 (Tremelo-Rotselaar-Leuven) en 335 (Aarschot-Rotselaar-Leuven). Beide lijnen rijden voortaan om het uur en zijn zo afgestemd dat er tussen Leuven, Wilsele en Rotselaar zelfs elke 30 minuten een bus passeert.  Ook lijn 380 (Leuven-Boutersem-Tienen) werd uitgebreid op zaterdag: tussen Boutersem en Gasthuisberg rijden 2 ritten per uur in plaats van 1 rit.”

© Karin Brouwers - Vlaams Parlement, Leuvenseweg 86, 1011 Brussel - karin.brouwers@vlaamsparlement.be - T +32 2 552 43 37