Karin Brouwers - Leuven

Nieuwsbericht

het e-boekenplatform cloudLibrary van Cultuurconnect

Bij de uitrol van een systeem voor het uitlenen van e-boeken in de lokale bibliotheken koos Vlaanderen voor een bijzonder systeem: cloudLibrary. Om de eenmaligheid van de aankoop te compenseren voor de uitgever, hebben uitgevers en auteurs een verdeelsleutel van 50/50 afgesproken voor de opbrengsten van uitleningen van e-boeken, in plaats van de bij wet vastgelegde 70/30-verdeling voor papieren uitleningen. Bijkomend heeft de minister een extra 3 miljoen euro toegekend om de lagere inkomsten eigen aan e-boeken te compenseren. De verdeling in Nederland gebeurt enkel op basis van het aantal uitleningen die via de Koninklijke Bibliotheek gemonitord worden.

Er werd een convenant afgesloten tussen zeven partijen die bepaalt dat de extra vergoeding enkel geldt voor oorspronkelijk Nederlandstalige titels onder het segment ‘algemeen boek’ verschenen bij Nederlandse uitgevers. Dit betekent dat Vlaamse auteurs die uitgeven bij Vlaamse uitgeverijen niet in aanmerking komen als ze daar via e-lending worden uitgeleend, terwijl hun collega’s die wel uitgeven bij een Nederlandse uitgeverij – er zijn ook Vlaamse auteurs die dat doen – wel de extra vergoeding bij uitlening van een e-boek ontvangen. Dit is natuurlijk niet in de geest van gelijkwaardigheid die de Nederlandse Taalunie beoogt.

Lees en bekijk hier mijn vraag om uitleg en het antwoord van de minister.

© Karin Brouwers - Vlaams Parlement, Leuvenseweg 86, 1011 Brussel - karin.brouwers@vlaamsparlement.be - T +32 2 552 43 37