Karin Brouwers - Leuven

Nieuwsbericht

De Bib Leuven lanceert gloednieuw Taalpunt Nederlands

Leuven is een smeltkroes met bewoners uit alle hoeken van de wereld. Hier leven niet minder dan 151 verschillende nationaliteiten samen. De Bib Leuven schaart zich volmondig achter het actief integratiebeleid van de stad en voert zelf ook een taalbeleid van gelijke kansen. Daarom lanceert ze nu een gloednieuw Taalpunt Nederlands. 

“Een Taalpunt Nederlands is een bibliotheek in de bibliotheek,” licht schepen van cultuur en diversiteit Denise Vandevoort toe. “ Het bundelt alle materialen die gericht zijn op taalverwerving op een aantrekkelijke plek in de bib. Het Taalpunt ondersteunt mensen met een leesbeperking, helpt laaggeletterden én maakt anderstaligen het makkelijker om Nederlands te leren. Een vlotte taalverwerving verhoogt immers ieders kansen om goed mee te kunnen in onze samenleving. Een doelstelling die ik vanuit al mijn beleidsdomeinen stevig onderschrijf.” 

“In de collectie tref je naast makkelijk-lezen-boeken voor volwassenen ook kranten in een eenvoudige taal. Uiteraard staan er heel wat boeken en cd-roms om Nederlands te leren. Wat daarbij belangrijk is, is dat telkens het niveau zeer duidelijk wordt aangegeven met begrijpbare icoontjes. Voor mensen die nooit leerden lezen of schrijven, zijn er ook luisterboeken beschikbaar,” vult Ann Vandenbergh, diensthoofd collectiebeheer aan. “Het Taalpunt is overigens niet enkel een boekenrek maar wordt ook uitgebreid met een studieplek met onder meer digitale oefenprogramma’s.” 

De Bib Leuven komt niet onbeslagen op het ijs. Er bestaat al langer een collectie die lezers ondersteunt bij het leren van het Nederlands. Bovendien kan de bibliotheek bogen op een lange traditie in het geven van rondleidingen om nieuwe Leuvenaars toegang te verschaffen tot de hele werking. Het nieuwe Taalpunt bundelt dat hele aanbod op een nog gebruiksvriendelijkere manier. Het kwam tot stand met de steun van het Huis van het Nederlands, de provincie Vlaams-Brabant en de dienst diversiteit en gelijke kansen van de stad Leuven. Voor de uitwerking liet de Bib zich inspireren door de collega’s uit Antwerpen en Vilvoorde.  Het aanhoudende succes van de rondleidingen en van de proefopstelling van het Taalpunt bewijst overigens dat dit soort initiatieven broodnodig zijn.

© Karin Brouwers - Vlaams Parlement, Leuvenseweg 86, 1011 Brussel - karin.brouwers@vlaamsparlement.be - T +32 2 552 43 37