Karin Brouwers - Leuven

Nieuwsbericht

Cd&v is bezorgd over het VRT-aanbod voor ouderen

PERSBERICHT

Vandaag stelt Frederik Delaplace, CEO van onze openbare omroep, het langverwachte VRT jaarverslag voor in het Vlaams parlement. Eerder raakte al bekend dat de kijkcijfers van Radio 2 er sinds de vernieuwingsoperatie op achteruit gaan. Vlaams parlementslid voor cd&v Karin Brouwers is bezorgd over de gevolgen van deze vernieuwingsoperatie:  “We begrijpen dat de openbare omroep inspanningen levert om meer jongeren te bereiken, maar we mogen de grote -en groeiende- groep vijftig- en zestigplussers niet verwaarlozen”, vindt Brouwers.

In uitvoering van de beheersovereenkomst wil de openbare omroep via een vernieuwing van Radio 2 VRT 1 meer jongeren aanspreken door deze zenders een jonger profiel aan te meten, wat te merken is in de presentatie, programmakeuzes en muziekstijl. Zo koos men ervoor om vaste waarden als ‘De Madammen’ en het regionale ochtendblok te vervangen. Maar uit de laatste luistercijfers blijkt die nieuwe formule ook negatieve gevolgen te hebben: het marktaandeel zakte met bijna 4 procent in een jaar tijd en 15 procent van de luisteraars van Radio 2 heeft er de brui aan gegeven, vooral 65-plussers.

“De snelheid waarmee dit gebeurt, verontrust ons want dit is niet uitsluitend te verklaren door een veranderd mediagebruik”, zegt Vlaams parlementslid Karin Brouwers. “De VRT-directie geeft openlijk toe dat ze met de veranderingen bij Radio 2 -terecht- meer jonge mensen willen aantrekken maar als alternatief worden de ‘ouderen’ verwezen naar de digitale zender Radio 2 BeneBene. Er mag niet worden vergeten dat één op vijf personen in Vlaanderen 65 jaar of ouder is. Eén op drie personen is 55 jaar of ouder. Dat aantal zal in de komende jaren nog sterk toenemen. Dit is ook vaak een groep die de weg naar digitale radio nog niet heeft gevonden. Dat bewijzen ook de cijfers: digitale zender Radio 2 BeneBene haalt een marktaandeel van amper 0,8 procent.” Volgens Brouwers is de redenering krom: “Oudere luisteraars worden doorverwezen naar een digitale zender, terwijl het net de jongere luisteraars zijn die niet meer lineair, via de klassieke FM-radiotoestellen luisteren.”

Meer respect voor oudere kijkers

Brouwers wil dat de VRT in haar media-aanbod meer respect toont voor oudere kijkers en luisteraars. “We willen dat ouderen zich verbonden blijven voelen met de openbare omroep. “Door de verjongingsoperatie bij Radio 2 en VRT 1 dreigt de VRT deze cruciale bevolkingsgroep te verliezen, terwijl het haar expliciete opdracht is om alle Vlamingen te bereiken, ook de commercieel minder interessante leeftijdsgroepen”, stelt Brouwers. Het cd&v-parlementslid suggereert dat de VRT een informatiecampagne opzet om specifiek deze oudere doelgroep te begeleiden naar de digitale radiokanalen. “Veel oudere luisteraars zijn vandaag immers niet op de hoogte van het bestaan van de digitale zender zoals Radio 2 BeneBene. En misschien is het ook zinvol om de muziekkeuze op dit station uit te breiden toe populaire muziek uit de jaren 50 tot 80 in verschillende talen. Programma’s als ‘Muziek voor miljoenen’ en ‘Funiculi Funicula’ zijn immers altijd erg populair geweest op Radio 2.”, aldus Karin Brouwers.

Ten slotte vraagt Karin Brouwers om de regionale berichtgeving, die Radio 2 kenmerkte en ook populair maakte, te herevalueren. “De VRT toont met cijfers aan dat er meer regionale berichten zijn en dat deze ook meer ‘geconsumeerd’ worden. Maar de vraag is of de kwaliteit van deze berichten ook voldoende is en niet vervalt in trivialiteiten. Nochtans blijven mensen geïnteresseerd in nieuws uit hun regio, dat bewijst bijvoorbeeld de succesvolle aanpak van de Nederlandse provinciale radio-omroepen of het succes van regionaal nieuws bij kranten”, zegt Brouwers.

“Oud is niet out. Een focus op verjonging en vernieuwing laat een enorm grote groep 55 plussers in de kou staan. Ook wie 55 jaar en ouder is, heeft nog recht op een kwalitatief kijk- en luisteraanbod”, besluit Karin Brouwers.

© Karin Brouwers - Vlaams Parlement, Leuvenseweg 86, 1011 Brussel - karin.brouwers@vlaamsparlement.be - T +32 2 552 43 37