Karin Brouwers - Leuven

Nieuwsbericht

Zij Blij-dag #alleenstaandeouders

Dit jaar vroeg Vrouw & Maatschappij met de Zij Blij-dag aandacht voor de combinatie van zorg, arbeid en gezin bij alleenstaande ouders. Want een alleenstaande ouder is zowel kostwinner, als verzorger als opvoeder. Het op je eentje combineren van deze drie rollen vraagt enorm veel respect, maar ook extra ondersteuning en kansen. 

Nochtans heeft het beleid nog steeds onvoldoende aandacht voor deze steeds groter wordende groep in onze samenleving. Vandaag de dag is bijna 1 op de 5 Vlaamse gezinnen een eenoudergezin. En hun aantal zal in de toekomst nog toenemen. Alleenstaande ouders lopen een heel hoog armoederisico van maar liefst 35,7%. Ze zijn echter veel meer dan een armoedestatistiek. Alleenstaande ouders zijn een poel van talent die nog veel te weinig wordt aangeboord. Een van de sleutels tot het versterken van eenoudergezinnen is door hen financieel weerbaarder en sterker te maken en dit door middel van een job. V&M heeft verschillende beleidsvoorstellen uitgewerkt die de kansen van alleenstaande ouders op de arbeidsmarkt zullen vergroten. Want wij willen meer kansen voor sterkere eenoudergezinnen. 

Daarom voerde V&M Leuven op zondag 14 mei op de markt in Heverlee actie aan de hand van een kansenbord. We nodigden voorbijgangers uit  het spel te spelen om ze bewust te maken te maken van de obstakels en soms zeer moeilijke keuzes waarmee alleenstaande ouders worden geconfronteerd, maar ook de positieve impact die ondersteunende maatregelen en het bieden van extra kansen kunnen hebben op een eenoudergezin.

© Karin Brouwers - Vlaams Parlement, Leuvenseweg 86, 1011 Brussel - karin.brouwers@vlaamsparlement.be - T +32 2 552 43 37