Karin Brouwers - Leuven

Nieuwsbericht

VRT moet sterk mediahuis blijven

Persbericht 

Begin deze week lekte de nota uit met denkpistes om van de VRT een nog moderner en efficiënter mediabedrijf te maken binnen de beschikbare budgettaire ruimte. Een noodzaak, want zonder ingrijpen zou de VRT binnen enkele jaren afstevenen op een tekort van tientallen miljoenen. Vlaams volksvertegenwoordiger Karin Brouwers bevestigt de nood aan een toekomstplan, maar is verontwaardigd over het gebrek aan verantwoordelijkheidszin van diegene die de nota naar buiten bracht, nog voor de raad van bestuur zich erover kon uitspreken.

Karin Brouwers is formeel: “Als deze nota wordt goedgekeurd en uitgevoerd, dan heeft die impact op de professionele carrière van heel wat VRT-mensen. Zoiets lek je niet, en al zeker niet als er nog niets definitief is. Dat getuigt van een totaal gebrek aan respect voor het bedrijf en de mensen waarvoor je mee verantwoordelijkheid draagt.”

Dat neemt niet weg dat er zich maatregelen opdringen. Een plan van aanpak is nodig wil VRT ook in de toekomst een sterk mediahuis blijven. Karin Brouwers weigert evenwel van een afbouwscenario te spreken: “De oefening die de VRT nu maakt heeft niets van doen met afbouwen, maar met flexibeler en efficiënter maken. De raad van bestuur bekijkt daarom de mogelijke pistes om haar aanpak te moderniseren, mét maximaal behoud van haar aanbod, maar weliswaar binnen het beschikbare budgettaire kader.”

De volksvertegenwoordiger wil zich niet uitspreken over concrete pistes, vooraleer de raad van bestuur het besluitvormingsproces heeft afgerond. Pas dan zal zij de transformatienota toetsen aan de resolutie die op 8 juli 2015 in het Vlaams Parlement werd goedgekeurd (bijlage).

Karin Brouwers: “Onze resolutie benoemt de opdrachten van de VRT. Eén van de centrale aspecten is kwalitatieve informatieverstrekking. Daaronder valt ook de regionale berichtgeving, al zal die mogelijk anders georganiseerd worden, via samenwerking met andere regionale partners bijvoorbeeld.”

© Karin Brouwers - Vlaams Parlement, Leuvenseweg 86, 1011 Brussel - karin.brouwers@vlaamsparlement.be - T +32 2 552 43 37