Karin Brouwers - Leuven

Nieuwsbericht

Toch nieuw fietspad langs Lüdenscheidsingel in 2018

PERSBERICHT

Op de vernieuwde viaduct van de Lüdenscheidsingel is er geen plaats meer voor fietsers en voetgangers. De aanleg van een nieuw fietspad zou voor een korte en veilige fietsverbinding tussen het Engels Plein en de Mechelsesteenweg (N26)moeten zorgen. Ondanks eerdere berichten heeft Vlaanderen hiervoor de nodige financiële middelen voorzien en zijn de werken gepland in 2018. 

Eind 2013 werd de vernieuwde Lüdenscheidsingel terug opengesteld voor verkeer. Na de vernieuwing van het viaduct zijn fietsers en voetgangers er echter niet meer toegelaten. Het oude fietspad was te smal en niet op een veilige manier afgescheiden van het autoverkeer. Bovendien moest er  extra ruimte komen voor een busbaan. 

Aan de buitenkant van de ring zou er een nieuw fietspad komen. Het fietspad zal starten aan de vaartvest en zal onder het viaduct van de Lüdenscheidsingel lopen tot aan het kruispunt van de Mechelsesteenweg. (N26). (Zie onderaan het  persbericht voor een plannetje van AWV voor het vernieuwde fietspad). De aanleg voor dit nieuwe fietspad was voorzien in 2015. Maar fietsers moeten tot op heden gebruik maken van een voorlopige omleiding tussen de Mechelse Poort en het Artoisplein. 

Begin februari van dit jaar waren er berichten dat Vlaanderen geen geld meer ter beschikking zou stellen voor de aanleg van dit fietspad. In zijn antwoord op de  op de schriftelijke vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Karin Brouwers blijkt echter dat dit niet klopt. 

Karin brouwers: “Gelukkig bevestigt  de minister dat er nog steeds geld gereserveerd is voor het nieuwe fietspad. Er moet wel nog een nieuwe stedenbouwkundige vergunning worden ingediend en dit onder de vorm van de nieuwe omgevingsvergunning. Bovendien moet AWV eerst een archeologienota opmaken. De streefdatum voor de uitvoering van de werken is voorzien 2018.”

© Karin Brouwers - Vlaams Parlement, Leuvenseweg 86, 1011 Brussel - karin.brouwers@vlaamsparlement.be - T +32 2 552 43 37