Karin Brouwers - Leuven

Nieuwsbericht

Ter bescherming van vrouwen op de werkvloer moet menopauze beter belicht worden.

PERSBERICHT

Vlaams parlementslid en senator Karin Brouwers reageert niet verrast op het onderzoek waaruit blijkt dat de helft van de vrouwen hinder ondervindt op het werk omwille van de menopauze. In februari diende het parlementslid samen met voormalig senator Maud Van Walleghem een resolutie in bij de Senaat met de vraag om een menopauzebeleid uit te stippelen. In de resolutie pleit Brouwers voor sensibilisering en bewustwording. “. Om vrouwen te beschermen tegen discriminatie en uitval op de werkvloer pleiten we voor sensibilisering en bewustwording over menopauze bij werkgevers, bij zorgverleners én bij het brede publiek”, aldus Brouwers.

In navolging van de resolutie organiseert de Senaat vanaf maandag 5 juni hoorzittingen over de impact menopauze op de werkvloer, in de zorgsector en in de hele maatschappij. Brouwers wil dat er na die hoorzittingen ook concrete maatregelen komen. “Hoe beter de (peri)menopauze sociaal gewaardeerd wordt, hoe minder psychologische en fysieke symptomen vrouwen vermelden. Net omdat de impact en de gevolgen van de menopauze zo veelzijdig zijn, kan men door het ontwikkelen van een menopauzebeleid de problemen en de mogelijke oplossingen beter in kaart brengen. Als werkgevers meer weten over de menopauze, kunnen ze er ook meer rekening mee houden”, zegt Brouwers. Een andere concrete vraag van Brouwers is onderzoek naar de terugbetaling van bepaalde medische kosten, op zijn minst bij vrouwen met een vervroegde menopauze.

Het onderzoek van UGent en Securex komt geen dag te vroeg en bewijst dat de cd&v-senatoren de vinger op de wonde legden door eindelijk ook politiek aandacht te vragen voor de menopauze.

 

 

© Karin Brouwers - Vlaams Parlement, Leuvenseweg 86, 1011 Brussel - karin.brouwers@vlaamsparlement.be - T +32 2 552 43 37