Karin Brouwers - Leuven

Nieuwsbericht

CD&V Oud-Heverlee: Koning Fiets rijdt met licht in het donker

PERSBERICHT

Kiezen voor de fiets is kiezen voor beweging, het klimaat, snelheid, veiligheid en de mogelijkheid om vlot contact te leggen. Geen enkel ander vervoersmiddel combineert zoveel voordelen. Om deze redenen wil CD&V de fiets de plaats geven waarop hij recht heeft: als koning van de weg.

Maar fietsen wordt vaak als gevaarlijk aanzien. Niet helemaal onterecht, blijkt uit ongevalsstatistieken. Vooral jonge fietsers zijn oververtegenwoordigd in die statistieken.

Hieraan wil CD&V Oud-Heverlee iets doen.

Daarom deelden op woensdagmorgen 18 januari  Vlaams Parlementslid Karin Brouwers samen met de lokale CD&V-mandatarissen en –bestuursleden fietslichtjes uit aan scholieren die onverlicht langs de Waversebaan in Oud-Heverlee naar Heverlee en Leuven fietsen.  Wie wel in orde was met zijn fietslicht, kreeg een kleine versnapering als aanmoediging.

Gemeenteraadslid Katrien Timmermans (CD&V) uit Oud-Heverlee: “De basisscholen doen enorme inspanningen voor de veiligheid van hun fietsende leerlingen. De scholen doen mee met sensibiliseringscampagnes om veilig en verlicht naar school te fietsen. Alle fietsertjes dragen steeds een fluovestje. Maar bij de scholieren die naar de middelbare school fietsen, verdwijnen deze goede gewoontes te snel. Vandaar deze sensibiliseringscampagnes. Bij deze sensibiliseringsactie hebben we toch 12% fietsers geteld die onverlicht naar school reden.”

Eerste schepen Adri Daniëls (CD&V): “ De aanleg van veilige fietspaden is voor ons een prioriteit. Concreet zal dit deel van de Waversebaan vanaf het voorjaar heraangelegd wordt met comfortabele en veilige fietspaden. We blijven bij de Vlaamse minister van mobiliteit aandringen om mee te werken aan een veilige fietsbrug over de N25 zodat scholieren veilig naar Heverlee en Leuven kunnen fietsen.”

Vlaams Parlementslid en senator Karin Brouwers: “CD&V engageert zich om Koning Fiets meer dan ooit centraal te plaatsen in het mobiliteitsbeleid. We willen op alle politieke niveaus een absolute prioriteit geven aan de fiets. Niet alleen wat het woon-schoolverkeer betreft, maar ook voor woon-werkverkeer, als recreatie of als aanvulling op het openbaar vervoer is de fiets voor ons de eerste keuze. Maar dat moet veilig en comfortabel kunnen gebeuren.”

© Karin Brouwers - Vlaams Parlement, Leuvenseweg 86, 1011 Brussel - karin.brouwers@vlaamsparlement.be - T +32 2 552 43 37