Karin Brouwers - Leuven

Nieuwsbericht

Minister stelt veilige fietspaden op Leuvense ring 2 jaar uit

PERSBERICHT

De ring rond Leuven wordt pas in 2019 veiliger ondanks een eerdere belofte (2017) van minister Weyts aan Vlaams volksvertegenwoordiger Karin Brouwers (CD&V).

Op 18 september 2016 plaatsten de 'ouders van verongelukte kinderen' een SAVE-bord op de oprit vanop de N2 komende van de richting Brussel naar de R23, Rennessingel, ter hoogte van het Lemmensinstituut in Leuven. Op die plek verongelukten op vrij korte tijd twee mensen. 

Veel voetgangers vanuit het UZ Gasthuisberg en het Lemmensinstituut gebruiken de oprit om over te steken naar de Brusselsesteenweg. Een definitieve en veilige heraanleg van dit zeer gevaarlijke punt heeft al veel te lang op zich laten wachten.

Daarom stelde Vlaams volksvertegenwoordiger Karin Brouwers de minister van Mobiliteit op 20 september 2016 de dringende vraag om hiervan werk te maken.

In zijn antwoord stelde de minister dat  de volgende maatregelen ter verbetering van de verkeersveiligheid van deze omgeving werden uitgewerkt: 

●      Het noordelijk fietspad op de Rennessingel tussen Brusselsesteenweg N2 en Gasthuisberg wordt een dubbelrichtingsfietspad.

●      Er komen infrastructurele aanpassingen waarbij het fietspad met een fysieke, betonnen scheidingsmuur (type ‘halve New Jersey’, semi-vergelijkbaar met huidige afscheiding van de R23 ter hoogte van de kruising met de Brusselsestraat) afgeschermd wordt van het autoverkeer.

●      Fietsers op de Rennessingel, komende van de Brusselse poort richting Gasthuisberg, zullen ter hoogte van de oprit moeten afbuigen, zodat er een haakse oversteek komt ter hoogte van de oprit komende van de N2.

●      Op de N2 zelf wordt er een beveiligde oversteek gerealiseerd: naast het bestaande zebrapad zal een fietsoversteekplaats aangelegd worden, samen met een verhoogde, en dus verkeersremmende, middenberm.

Na het voltooien van de gebruikelijke juridische procedures en vergunningentrajecten zouden deze werken dan ook zo spoedig mogelijk worden opgestart, en ten laatste in het voorjaar van 2017 worden afgerond.

Karin Brouwers: "Momenteel zijn er echter nog altijd geen werken gestart aan de Rennessingel. Het is nu duidelijk waarom. De minister heeft de geplande aanpassingen verschoven naar 2019. In zijn recent fietsinvesteringsprogramma maakt hij bekend dat hij pas in 2019 400.000 euro zal vrijmaken voor deze werken in een fietspad tussen het UZ en de N2. Ik ben hierover dan ook zeer teleurgesteld en zal de minister opnieuw bevragen naar de redenen van dit uitstel met 2 jaar.”  

© Karin Brouwers - Vlaams Parlement, Leuvenseweg 86, 1011 Brussel - karin.brouwers@vlaamsparlement.be - T +32 2 552 43 37