Karin Brouwers - Leuven

Nieuwsbericht

LOKALE RADIO VERSTERKEN IN NIEUW RADIOLANDSCHAP

PERSBERICHT 

Net als andere media evolueert ons radiolandschap. De Vlaamse minister van Media start daarover het debat. Met een conceptnota willen Vlaamse volksvertegenwoordigers Karin Brouwers en Caroline Bastiaens de CD&V-positie alvast verduidelijken: “Radio is een laagdrempelige drager van cultuur en informatie. Dat moet ook in de toekomst zo blijven. Vandaar de aandacht voor de plaats van de lokale gemeenschapsradio.” De nieuwe FM-erkenningsronde in 2017 biedt de kans om het radiolandschap grondig te moderniseren. 

Zie conceptnota in bijlage. 

Radio is een flexibel medium, dat zichzelf sinds zijn ontstaan steeds opnieuw heeft uitgevonden. Het maakt dat het Vlaamse radiolandschap één van de sterkste in Europa is: 75% van de Vlamingen luistert dagelijks. 

“Dat neemt niet weg dat de radio moet blijven evolueren als we niet willen dat hij aan belang inboet,” aldus Karin Brouwers. Daarom komt CD&V nu met een conceptnota om de toekomst van ons radiolandschap meer af te stemmen op nieuwe evoluties. 

Daarin willen de Vlaamse christendemocraten een prioritaire plaats geven aan de lokale radio’s die sinds de vorige erkenningsronde onder druk kwamen door ketenvorming en te kleine zendgebieden. Als het van CD&V afhangt vervellen de lokale radiozenders tot gemeenschapsradio’s in een leefbaar zendgebied van 75.000 luisteraars. Ze zijn immers de meest nabije en verbindende vorm van radio Ze brengen dagelijks een aanbod  van lokale informatie met bijvoorbeeld aandacht voor de aankondiging en verslaggeving van sociaal-culturele, sportieve, economische en politieke gebeurtenissen. 

Karin Brouwers: “Deze zenders hebben een belangrijke meerwaarde. Doordat ze vooral beroep doen op vrijwilligers en vrijwel geen commerciële  inkomsten genereren, moeten we extra maatregelen nemen om die te behouden.” 

FM wordt DAB+ 

FM is vandaag de belangrijkste manier om radio te beluisteren, maar de FM-radioband is grotendeels verzadigd en de frequenties kunnen niet worden uitgebreid. Komt daarbij dat alternatieve distributievormen zoals streaming steeds meer aan belang winnen. De live-radiouitzendingen zijn zelfs eens stukje TV geworden.

Radio wordt dus meer en meer een digitaal medium. 

Er bestaat evenwel al een digitale radiotechniek: DAB, nadien opgevolgd door DAB+. DAB+ heeft allerlei voordelen: een betere luisterkwaliteit, energiezuinigheid, en (voorlopig) minder schaarste als op de FM-band. Dat laatste kan snel keren als de buurlanden sneller de digitale frequenties inpalmen voor hun digitaal radioaanbod. CD&V wil daarom een duidelijke deadline (ten vroegste 2020) voor de afschakeling van de analoge FM-band.
 

Wat in de auto? 

De autoradio is voor veel mensen dé toegangspoort tot radioconsumptie. De digitale radio is daarvoor perfect bruikbaar, maar in België jammer genoeg nog onvoldoende gekend. 

Karin Brouwers: “In overleg met de autosector moet deze omschakeling voorbereid worden zodat de digitale radiozenders in alle Belgische auto’s te beluisteren zijn.”
 

Op de takenlijst 

De CD&V-conceptnota zet de krachtlijnen uit voor een toekomstgericht radiobeleid. Een nieuwe indeling van het radiolandschap gekoppeld aan een technische verfijning van het huidige FM-frequentieplan (geldend vanaf 31/12/2017 tot de FM-switch off) en een versneld digitaliseringsproces, maakt daarvan de kern uit.

 

De belangrijkste krachtlijnen zijn :

·         de voorafname van een 80-tal frequenties voor de gemeenschaps- en campusradio’s. De gemeenschapsradio als een meer leefbaar lokaal radiostation met een bereik van minimaal 75.000 mensen in een samenhangend zendgebied. De campusradio’s zijn verbonden met onze universiteiten en hogescholen.

CD&V wil dat de Vlaamse overheid beide zendformules extra ondersteunt via bulkafspraken over verlaagde tarieven met de beheersvennootschappen van de auteursrechten, het persagentschap Belga, en de digitale uitzendmogelijkheden.

·         een overbruggingsperiode met een laatste verlenging van de FM-licenties van de drie landelijke commerciële radiozenders (Qmusic, JoeFM, Nostalgie) mits parallelle opstart in DAB+;

·         de huidige ketenradio’s en andere geïnteresseerde radio-organisaties kunnen een erkenningsaanvraag indienen voor maximaal 5 netwerkradio’s met een nog te bepalen complementair muzikaal profiel (bvb. oldies, dance, populaire Vlaamse muziek, …). Ook zij zullen verplicht worden om onmiddellijk te starten met digitale uitzendingen om een quasi landelijke dekking te bereiken. De frequentiepakketten voor deze netwerkradio’s worden samengesteld op basis van de huidige aan Vlaanderen toegewezen frequenties zodat geen tijdrovende coördinatieprocedures met de buurlanden moeten worden opgesteld. De impact op de frequenties van de landelijke commerciële zenders moeten zo minimaal mogelijk gehouden worden en mag geen impact hebben op de VRT-frequenties; 

Tenslotte zijn er nog enkele complementaire maatregelen:

·         een benchmarkstudie over de prijszetting van digitale radio in de buurlanden moet helpen om heldere afspraken te maken met Norkring, de distributeur van digitale radio;

het handhavingsbeleid van de VRM wordt efficiënter en effectiever gemaakt. Er wordt voortaan toegekeken op de naleving van de erkenningsvoorwaarden en beleidsplannen van de zenders die een vergunning hebben gekregen. 

© Karin Brouwers - Vlaams Parlement, Leuvenseweg 86, 1011 Brussel - karin.brouwers@vlaamsparlement.be - T +32 2 552 43 37