Karin Brouwers - Leuven

Nieuwsbericht

Vraag naar inspraak bij De Lijn geweigerd

Bevraging bij de gemeentebesturen wees uit dat 85 procent niet tevreden is over de samenwerking met De Lijn. Dat leek me reden genoeg om de minister van mobiliteit om uitleg te vragen. De parlementsvoorzitter oordeelde daar anders over. Karin laat het hier niet bij, wordt zeker vervolgd!

ACTUELE VRAAG (Regl. art. 92) 

Vraagsteller: Karin Brouwers 

Minister: Ben Weyts 

Onderwerp: gebrek aan inspraak door lokale besturen bij De Lijn 

Een bevraging van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) leert dat er bij de Vlaamse gemeentebesturen diepe onvrede leeft over het gebrek aan inspraak bij De Lijn. Maar liefst 85 procent van de bevraagde burgemeesters en OCMW-voorzitters zegt onvoldoende greep te hebben op de aanbieders van het openbaar vervoer. Vooral De Lijn wordt verweten te weinig te overleggen of te weinig constructief te zijn. Overleg is nochtans essentieel. Niet alleen met gemeentebesturen maar ook met andere stakeholders zoals ziekenhuizen, scholen en kmo-zones. De lokale besturen en de attractiepolen zijn immers het best geplaatst om aan te geven wat de vervoersnoden in hun buurt zijn. Hun inzichten en vragen helpen om van het openbaar vervoer een succes te maken. Men mag niet wachten tot de vervoersregio’s in het kader van het concept basisbereikbaarheid zijn opgezet. Ook al vandaag moet men inzetten op dialoog en communicatie. 


Vraagstelling (slechts 1 concrete vraag): 

Hoe wil de Minister de verstandhouding tussen de lokale besturen en De Lijn vandaag al verbeteren? 

Verantwoording recente bevraging VVSG 

Vragenuur Plenaire Vergadering: woensdag 11 oktober 2017 

Ingediend 11 oktober 2017 

© Karin Brouwers - Vlaams Parlement, Leuvenseweg 86, 1011 Brussel - karin.brouwers@vlaamsparlement.be - T +32 2 552 43 37