Karin Brouwers - Leuven

Nieuwsbericht

Geen hokjesdenken over de VRT

Vrije tribune in de krant De Standaard

Omdat een levensbeschouwelijke overtuiging wezenlijk deel uitmaakt van de identiteit van mensen en hen versterkt in de manier waarop ze een plaats innemen in de samenleving, past   levensbeschouwing in de verbindende opdracht van de VRT.

Het is bizar te moeten vaststellen dat sommigen blijven opwerpen dat de VRT van oudsher een rood bastion is. Anderen vinden dan weer dat de katholieken oververtegenwoordigd zijn in praat- en discussieprogramma’s. Van dergelijk hokjesdenken moeten we af. Het biedt geen enkele meerwaarde. Het leidt wel tot een verkrampte houding die de openbare omroep dreigt te verplichten tot een zielige afweging op een apothekersweegschaaltje. Die beperking valt niet te rijmen met de onmogelijk te objectiveren veelheid aan maatschappelijke posities en de diversiteit aan levensbeschouwelijke stromingen die onze samenleving kenmerkt.

De christelijke roots van CD&V zijn natuurlijk onmiskenbaar, maar we laten ons niet reduceren tot ‘dé katholieken’. Voor ons spelen alle levensbeschouwingen een belangrijke rol in de totstandkoming van een hechte samenleving. Daarom gaan we niet mee in het opbod aan meningen die de VRT als té katholiek, of té vrijzinnig menen te moeten omschrijven. We laten het debat niet verengen tot een discussie over het al dan niet uitzenden van eucharistievieringen. De VRT beslist autonoom over haar publieke dienstverlening. Als ze die wil uitbreiden naar andere godsdiensten en ideologische strekkingen, zal ze in ons een medestander vinden. Of het nu gaat om het vrijdaggebed, of de deuren van de vrijmetselaarsloges die worden opengegooid, wij zijn in deze vragende partij voor meer.

Dat de programma’s niet langer door levensbeschouwelijke verenigingen worden gemaakt is een opportuniteit. Geen programma meer van katholieken voor katholieken, van vrijzinnigen voor vrijzinnigen. Hun belangrijke expertise moet wel gebruikt worden bij het uitwerken, tegen het voorjaar van 2016, van nieuwe programmaformats waarin hun verhaal aan bod komt.

Onze sterke eigenheid laat óns alvast toe die ontmoeting met open vizier en vertrouwen aan te gaan.

© Karin Brouwers - Vlaams Parlement, Leuvenseweg 86, 1011 Brussel - karin.brouwers@vlaamsparlement.be - T +32 2 552 43 37