Karin Brouwers - Leuven

Nieuwsbericht

‘File-idee’

PERSBERICHT

De CD&V-parlementsleden die in de Commissie Mobiliteit zetelen, lanceerden eind januari ‘File-idee’. Met dit initiatief deden ze een oproep aan de burgers om mee op zoek te gaan naar oplossingen om de files te bestrijden. Zo’n 160 mensen stuurden hun ideeën via de website www.fileidee.be op, wat resulteerde in bijna 400 voorstellen om het fileleed aan te pakken.

De filezwaarte is afgelopen legislatuur met 20% toegenomen en brengt heel wat ergernissen teweeg. “Als we alle inzendingen bekijken, is het duidelijk dat de mensen mee naar een oplossing willen zoeken en ook zelf hun steentje willen bijdragen om die modal shift te bereiken,” reageert Dirk de Kort tevreden, “Maar het is tevens onmiskenbaar dat de overheid een cruciale rol kan spelen om bepaalde zaken te faciliteren en de mensen te stimuleren om hun wagen thuis te laten staan. Daarvoor zal er wel extra geld op tafel gelegd moeten worden, alsook de nodige politieke moed en daadkracht.”

De ideeën die het meest werden voorgesteld, zijn de volgende:

1.       Uitbreiding openbaar vervoer
2.       Carpoolen stimulere
3.       Betaalbaar openbaar vervoer
4.       Meer investeren in fietsinfrastructuur
5.       Parkings aan stations & bushaltes
6.       Vrachtwagens uit het verkeer halen
7.       Thuiswerk promoten
8.       Systeem bedrijfswagens hervormen
9.       Slimme verkeerslichten
10.   E-commerce anders organiseren

 

Karin haar favoriete idee:

Karin Brouwers: “De suggestie om kwaliteitsvolle randparkings te bouwen met groendaken en recreatiemogelijkheden voor de buurtbewoners steun ik volledig. Dit initiatief zorgt voor een opwaardering van het buurtleven. Bovendien moeten deze parkings echte mobipunten worden waar openbaar vervoer, (deel)fiets en (deel)auto samen komen.” Bekijk hier het filmpje.

CD&V wilt van de volgende regering een echte investeringsregering maken. De investeringsnorm moet opgetrokken worden naar 3%, waarvan veel bijkomende middelen naar mobiliteit gaan. “De resultaten van file-idee bevestigen dat ons investeringsplan de juiste focus legt. We kiezen voluit voor koning Fiets met een verhoging van het budget voor fietsinfrastructuur van 100 naar 300 miljoen euro per jaar met als doel de aanleg van 3500 km kwaliteitsvolle, veilige fietspaden, “ zegt Dirk de Kort. “Daarnaast trekken we ook de investeringen in ons openbaar vervoer op en zorgen we voor een uitbreiding van het aanbod, onder andere met het Brabantnet in Vlaams-Brabant en Spartacus in Limburg.”

Verder stelt CD&V meer uitgebouwde P+R’s voor met vlotte overstapmogelijkheden op trein, tram, bus en fietsdeelsystemen. Op die manier willen we een netwerk van minstens 500 mobipunten verspreid over Vlaanderen. CD&V kiest er bovendien om te investeren in het slimmer maken van onze infrastructuur (ITS) en voertuigen via smartphones, sensoren in weginfrastructuur, voertuigen … En het systeem van de salariswagen willen we vervangen door het mobiliteitsbudget.

Het volledige investeringsplan kunt u hier raadplegen.

Als bijlage vindt u het eindrapport met de voorgestelde ideeën die werden ingezonden. Alle file-ideeën zijn eveneens terug te vinden op www.fileidee.be.

Volg mij op

© Karin Brouwers - Vlaams Parlement, Leuvenseweg 86, 1011 Brussel - karin.brouwers@vlaamsparlement.be - T +32 2 552 43 37