Karin Brouwers - Leuven

Nieuwsbericht

Een op de zes voertuigen te laat voor de keuring

PERSBERICHT (belga)

Eén op de zes voertuigen wordt te laat aangeboden bij de keuring en rijdt dus minstens een tijdje zonder geldig keuringsattest rond. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) op een vraag van Karin Brouwers (CD&V). 

Vorig jaar werden 424.959 voertuigen te laat aangeboden bij de keuring. Een jaar eerder ging het om 470.375. De daling is wellicht te verklaren door de corona-maatregelen, zoals de verlenging van de geldigheidsduur van de attesten. Het aantal niet-gekeurde voertuigen op onze wegen, waarbij de burger bewust zijn plicht ontloopt, wordt geschat op 190.000, ofwel 7 procent van het totaal. "Het aantal niet-gekeurde voertuigen op de openbare weg dient teruggedrongen te worden om de verkeersveiligheid verder te verhogen", vindt Peeters. Ze wil een werkgroep samenstellen met onder meer politie en justitie om het probleem aan te pakken. Ze wijst er wel op dat het niet enkel gaat om mensen die bewust zonder keuringsattest rondrijden, maar ook om vergetelheden. Om die laatste te verlagen, wil ze nadenken over digitale initiatieven, naast de groene uitnodigingskaart. Karin Brouwers ijvert voor een onmiddellijke of administratieve inning voor niet-gekeurde personenwagens, in plaats van het geven van een waarschuwing. Hiermee kan de verkeersveiligheid beter gegarandeerd worden en zo'n inning zou ook de administratieve last van de parketten verminderen, voert ze aan. 

Onderaan mijn vraag en het antwoord van de minister.

 

 

Volg mij op

© Karin Brouwers - Vlaams Parlement, Leuvenseweg 86, 1011 Brussel - karin.brouwers@vlaamsparlement.be - T +32 2 552 43 37