Karin Brouwers - Leuven

Nieuwsbericht

Drie Koningen-actie CD&V en Jong CD&V Leuven voor toegankelijke parken

PERSBERICHT

Op 6 januari voerden CD&V en Jong CD&V Leuven actie voor toegankelijke parken. De Drie Koningen kwamen met rolstoel en kinderkoets hun lied zingen aan het Heuvelhofpark. 

Driekoningen, Driekoningen,
Geef mij een effen pad
Het oude is versleten
De schepen moet het weten
Een koets- en rolstoelpad
In het groen van de stad 

Op het CD&V-praatcafé in Kessel-Lo in het voorjaar kloegen een aantal mensen over de slechte bereikbaarheid van het Heuvelhofpark aan de kant van de Diestsesteenweg. CD&V stelt vast dat de kasseien en de modderpaden het park moeilijk bereikbaar maken voor rolstoelgebruikers en mensen met kinderkoetsen. Ook voor slechtzienden is een hobbelig parcours niet ideaal. Vooral in oudere parken kan de toegankelijkheid nog sterk verbeteren. Vandaar deze actie die hiervoor de nodige aandacht wil vragen.

Voor de meeste mensen is het immers heel vanzelfsprekend om naar een park te gaan. Veel ouderen, mensen met een beperking of ouders met jonge kinderen komen echter nogal wat obstakels tegen. Voor hen is het vaak geen vlotte 'wandeling in het park'.

Voor Jong CD&V en CD&V Leuven is het belangrijk dat iedereen op een veilige en aangename manier van openbaar groen kan genieten. Tijd om elkeen die betrokken is bij de aanleg van parken te sensibiliseren om de toegankelijkheid en de bruikbaarheid voor iedereen als een uitgangspunt op te nemen. 

Openbare parken vormen de groene longen in onze stedelijke leefomgeving en zijn een ontmoetingsplaats voor de mensen uit de buurt. Ze komen er tot rust en de kinderen kunnen er hun energie kwijt. Daarom behoren parken toegankelijk te zijn voor iedereen, ook voor mensen met een beperking, senioren en ouders met kinderwagens. Hiermee werd er bij de aanleg in het verleden niet altijd rekening gehouden. Vaak maken allerlei obstakels (grind- of zandpaden, kasseien, fietssluizen, …) de toegankelijkheid of het gebruik van het park voor deze mensen moeilijk of zelfs onmogelijk. 

Jong CD&V en CD&V Leuven streven op termijn naar een integrale toegankelijkheid van parken in Leuven. Deze parken zijn immers voor alle mensen bestemd. Het is daarbij een misvatting te denken dat toegankelijkheid alleen van belang is voor mensen met een beperking. Iedereen heeft baat bij een vlotte toegankelijkheid.
Karin Brouwers (gemeenteraadslid CD&V Leuven): ‘Het is de bedoeling dat in Leuven zoveel mogelijk parken toegankelijk zijn voor iedereen. Daarom vragen we aan de stad om de toegankelijkheid van onze parken onder de loupe te nemen. Alle parken zijn verschillend en vaak kan op een eenvoudige en goedkope manier al voldaan worden aan een minimale toegankelijkheid, zoals hier, door de toegang van het Heuvelhofpark een stukje te asfalteren of te beklinkeren bijvoorbeeld. 

Thijs Craane (Voorzitter Jong CD&V Leuven): ‘Bij de aanleg van nieuwe of volledige heraanleg van bestaande parken moet de integrale toegankelijkheid het streefdoel zijn. Oplossingen voor specifieke gebruikers moeten naargelang hun noden op een vanzelfsprekende wijze van bij de ontwerpfase geïntegreerd worden. Op die manier wordt vermeden dat toegankelijkheid achteraf via bijkomende, afzonderlijke aanpassingen gerealiseerd moet worden.”

© Karin Brouwers - Vlaams Parlement, Leuvenseweg 86, 1011 Brussel - karin.brouwers@vlaamsparlement.be - T +32 2 552 43 37