Karin Brouwers - Leuven

Nieuwsbericht

Donkere wolken boven parking Leuven-Noord klaren op

PERSBERICHT

Onlangs ontstond onduidelijkheid over de verdere realisatie van het project Leuven-Noord, meer bepaald over de geplande pendelparking. Minister Weyts verklaarde immers dat hij niet geloofde in een vlotte ontsluiting omwille van een dubbel aanzuigeffect van verkeer. Vlaams volksvertegenwoordiger en Leuvens gemeenteraadslid Karin Brouwers (CD&V) was hierover heel verbaasd na eerdere positieve uitspraken van de minister en vroeg daarom om opheldering.

In het kader van het overkoepelende project Leuven-Noord heeft de NMBS zich geëngageerd tot de uitbouw van een pendelparking aan het station van Leuven. In eerste instantie voor 1.500 wagens, nadien mogelijks uit te breiden tot 2.500 wagens. De parking zal zich situeren op de kop van het spoorwegplateau. Op dit terrein is tevens een nieuw wetenschapspark gepland. De parking en het wetenschapspark zullen enkel bereikbaar zijn via de E314.

De noodzakelijke heraanleg en aanpassing van het op- en afrittencomplex van Kessel-Lo moet gebeuren door het Vlaams Gewest en hier knelt het schoentje. Die ontsluiting vanop de E314 zou 25 miljoen euro kosten. Begin februari 2017 verklaarde Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) plots dat hij geen voorstander is van de pendelparking. Volgens hem zou de parking door een dubbel aanzuigeffect extra files veroorzaken. Enerzijds meer verkeer op de E314 en anderzijds dichter bij de stad zelf.

Karin Brouwers vindt dit een vreemde redenering, omdat het project net een stofzuigereffect zal hebben door verkeer van de E314 af te halen en rechtstreeks naar de pendelparking te leiden.

Ook voor het Leuvense stadsbestuur mag de parking liever vandaag dan morgen worden gerealiseerd. De parking zal immers niet alleen een grote troef zijn voor de vele treinreizigers, maar kan eveneens worden gebruikt als randparking door bezoekers aan de stad.

Karin Brouwers ondervroeg vandaag Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken hierover en had dan ook maar één vraag aan de minister: “komt de parking er nu of niet?”

Karin Brouwers: “Gelukkig bevestigde de minister dat hij de plannen voor de toegang tot  parking en wetenschapspark niet in de vuilbak heeft gekieperd, integendeel. Momenteel werkt hij aan een goedkopere (6,5 miljoen euro) ‘light ontsluiting’ van het terrein zodat op langere termijn de pendelparking en het wetenschapspark alsnog zullen kunnen gerealiseerd worden.”

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de minister.

© Karin Brouwers - Vlaams Parlement, Leuvenseweg 86, 1011 Brussel - karin.brouwers@vlaamsparlement.be - T +32 2 552 43 37