Karin Brouwers - Leuven

Nieuwsbericht

CULTUURSUBSIDIES ERKENNEN KRACHT CULTURELE LANDSCHAP

Vandaag maakte minister Gatz de beslissing bekend van de Vlaamse Regering over de toekenning van meerjarige werkingssubsidies voor de Vlaamse kunstensector. Karin roept op tot de volgende stap: “Het grote aantal ingediende en positief geadviseerde dossiers bewees – eens te meer – de kwaliteit, de diversiteit, innovatiekracht en creativiteit van het professionele culturele landschap in Vlaanderen. Maar het werk is nog niet af.” 

De CD&V fractie is tevreden dat de regering met deze beslissing er in slaagt – mede dankzij de extra middelen die ze heeft vrijgemaakt – om die rijkdom de komende 5 jaar niet alleen te borgen, maar ook te versterken. In totaal ontvangen 209 organisaties subsidies  om hun professionele werking uit te bouwen, waarvan ook 13 die voor de eerste keer werkingssubsidies  ontvangen. Het is goed dat organisaties met een goed en zeer goed advies hun subsidie zien stijgen, rekening houdend met de budgettaire context .

Ondanks het bijkomende budget van 3,3 miljoen € kon niet aan alle organisaties subsidies toegekend worden. Met de vaak moeilijke keuzes is bijzondere aandacht gegeven aan de noodzakelijke regionale spreiding of  correctie, het versterken van de diversiteit in het landschap, het honoreren van samenwerkingsverbanden, … 

Daarnaast maakte de minister vandaag ook zijn beslissing bekend voor de Vlaamse Kunstinstellingen. Reeds bij de regeringsvorming werd beslist om deze instellingen meer armslag te geven.  De Regering maakt hiervoor een extra budget vrij van 2,3 miljoen euro. CD&V verwacht dat de minister in de beheersovereenkomsten die hij in het najaar met hen moet afsluiten bijzondere aandacht zal geven aan hun rol binnen het Vlaamse landschap en in het bijzonder de ondersteuning van jonge kunstenaars, coaching van nieuwe organisaties, internationalisering , …  

De beslissing van vandaag was het slot van de eerste toepassing van het nieuwe kunstendecreet. Voor CD&V is het noodzakelijk dat we nu samen met de kunstensector een grondige evaluatie maken van hoe dit nieuwe decreet werd toegepast en waar dit kan verbeterd worden. Wij denken hierbij aan de samenstelling van de pool van beoordelaars, de coaching van – in het bijzonder nieuwe – beoordelaars, de finaliteit van de visienota en het daarin getrokken kader/gemaakte keuzes, de opsplitsing tussen het zakelijke en artistieke advies, … 

Karin: “Dit is een belangrijke stap. Maar met de beslissing over de meerjarige werkingssubsidies is het werk van de minister nog niet af. Het nieuwe kunstendecreet biedt nog meer mogelijkheden om de professionele kunstenaars en kunstenorganisaties in Vlaanderen te ondersteunen. We roepen de minister dan ook graag op werk te maken van nieuwe stimulerende instrumenten voor partnerschappen, doorbraaktrajecten, ondernemerschap van kunstenaars, de internationale promotie van kunst(enaars), ondersteuning van Europese en internationale netwerken, enz.” 

In Leuven werden 18 dossiers ingediend en werden 13 dossiers gehonoreerd.  Het totale budget steeg van 4,7 miljoen euro tot 5,2 miljoen euro. Concreet krijgt het STUK gedurende 5 jaar jaarlijks 1.775.000 euro, Het nieuwstedelijk 980.000 euro, Fabuleus 515.000 euro, M-Museum Leuven 392.000 euro en Het Depot 323.000 euro. Ook de sociaal-artistieke werking Compagnie Tartaren krijgt 137.000 euro. De balans voor Leuven is vrij positief. Jammer dat er onvoldoende financiële middelen aanwezig waren om de ongelijke regionale spreiding aan te pakken. 

Maar tijdens de bespreking in de commissie media van het Vlaams Parlement sprak minister Gatz de hoopvolle woorden dat:  “In een aantal middelgrote steden zoals Leuven zich een kunstenscène ontwikkelt waarvan we het einde nog niet gezien hebben.” 

© Karin Brouwers - Vlaams Parlement, Leuvenseweg 86, 1011 Brussel - karin.brouwers@vlaamsparlement.be - T +32 2 552 43 37